Tips til skolestart

«Goingen» har blitt seks år og skal begynne på skolen. Skolestart er forbundet med forventning, gruing, gleding og spenning. Mye skal handles inn og forberedes, men hva trenger seksåringen egentlig?

Velg riktig skolesekk

skolesekkFor å finne den rette skolesekken er det viktig at barnet er med i butikken og prøver ut forskjellige varianter. Sekken skal passe til størrelsen på barnet ditt. En barnekropp tåler mye, men hvis sekken er for stor, vil den skli ned på skuldrene og være ubehagelig og tung å bære. Når dere skal prøve skolesekker i butikken er det lurt å ha med noen bøker, vannflaske og en liten matboks til butikken som du kan legge i sekken. Da får dere testet hvordan sekken fungerer i praksis. Det er også viktig å spørre barnet hvordan skolesekken oppleves på ryggen.

Skulderremmene skal være brede og polstrede slik at de ikke gnager. Samtidig skal ikke stroppene nå utenfor skulderbladet eller komme inn mot halsen.

Selve ryggplaten skal akkurat dekke ryggen, øverst, nederst og på sidene. Samtidig skal barnet ha plass til å svinge med armene. Det er bedre med en litt for liten ryggplate enn en som er for stor. Om den stive platen kommer opp i nakken eller ned på setet kan det bli ubehagelig å bære sekken. Ryggplaten skal føye seg naturlig til ryggen. Den trenger ikke være veldig stiv, heller for myk enn for hard. Stiv ryggplate er viktig først ved bærevekt over 20 kilo.

Skolesekk-02Det er viktig med en sekk som har gode justeringsmuligheter også for små barnehender. Test gjerne om barnet klarer det selv. Skulderremmene bør være lette å justere øverst i sekken. Sekken bør også kunne smalnes inn på sidene, slik at alt av innhold kommer så nær ryggen som mulig. Brystrem og hoftebelte er bra. Men sekken bør være god å bære uten disse også, siden barn ikke alltid er nøye med å stramme slike remmer.

Sjekk at sekken har en praktisk løsning innvendig. Et stort rom innerst i sekken til bøkene er bra, for da blir det meste av tyngden plassert nærmest ryggen. Sekken bør også være utstyrt med refleks. Jo mer, jo bedre. Selv med refleksvest på er det viktig at barnet også blir sett bakfra i mørket. Det er en fordel om sekken også er utstyrt med ekstra regntrekk.

Her på Sjøsiden finner du skolesekker til både førsteklassinger, eldre elever og studenter hos Notabene og G-Sport.

Hva bør det være i pennalet?

Blyanter som er trekantformet med eget trekantgrep anbefales for å lære barnet optimal blyantstilling. La gjerne barna øve seg på å bruke blyantspisseren hjemme før de begynner på skolen, samt å ta blyanter inn og ut av pennalet. I pennalet bør det minimum være to blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter. Tusjer brukes sjelden og det meste annet kan lånes på skolen.

Drikkeflaske og matboks

Drikkeflaske vann og matboks med grovt brød, frukt, grønnsaker, pålegg med lite sukker. Drikkeflasken bør være enkel og åpne og lukke for barnet uten at flasken begynner å lekke. Barn som går på SFO bør gjerne ha med to matbokser for å unngå at all maten spises opp for tidlig på dagen. Dette og mye mer kan du finne på Brio.

drikkeflasker og matboks

Barnet bør føle seg vel

La barnet møte opp i noen nye klær det har valgt selv slik at det føler seg vel. Med sekk og pennal det selv liker og er stolte av å vise frem. Barneklær finner du hos både hos Bare barn, Lindex og Cubus.

Innesko

På mange skoler er det vanlig at førsteklassingene skal ha ett sett innesko som og også kan brukes til aktivitet/gym. Det er derfor lurt å velge et par lette og luftige joggesko med god passform ettersom de kommer til å være på barnets fot mesteparten av dagen. Eurosko og Shoeday har fine joggesko tilpasset barn. Skoen bør ha borrelås eller annen enkel festeanordning dersom barnet ikke har lært å knyte selv ennå.

Husk merking av klær

Husk å merk alt av klær, sekker og sko med navn og telefonnummer. Da er det lettere å finne veien til riktig eier dersom noe blir gjenglemt eller borte. Det er nemlig ikke alle barn som er like flinke til å passe på sakene sine.

God skolestart!